26 Nisan 2017 Çarşamba

SABIR ACIDIR MEYVESİ TATLIDIR

                Bir öğretmen düşünün her akşam öğrencisi montunun fermuarını kapatamıyor ve her akşam öğrencisinin fermuarını kapatıyor hiç söylenmeden ve yakınmadan yapıyor bunu. Bu ilgi sadece montun fermuarıyla sınırlı kalmıyor elbette. Ya çürük olan kalemin ucunu açacak açmazsa ne yapacak. Elbette öğretmen çakı bıçağıyla açıyor kalemin ucunu gene hiç yakınmadan. Bu bahsettiklerim devede kulak kalır öğretmenin öğrencisi için sabır göstererek yaptığı davranışlara.
                Eğitimin vazgeçilmez unsurudur sabır. Sabırla öğrenir öğrenciler. Sabırla dersin sonun gelmesini beklerler. Sabırla kendilerine verilen görevi yerine getirmeye çalışırlar. Öğretmenler de sabırla ders anlatırlar öğrencilerine. Öğrencilerin şikayetleri ve sorunları olursa sabırla dinlerler. Bence öğretmenin olmazsa olmazıdır sabır. Çünkü bir öğrenci demir gibi zamanla ve eğitimle dövülerek şekillenir. Ne kadar emek harcarsan o kadar güzel bir çelik üretirsin. Paslanmayacak ve işledikçe ışıldayacaktır.
                Bizler insan olarak hayatta karşılaştığımız birçok olay karşısında sabır gösteririz.  Evimizde, işimizde çeşitli sorunlarla karşılaşırız ve üstesinden gelmek için çaba harcarız. Okulda öğrencilerin her biri bir bireydir ve kendilerince sorunları vardır. Bu sorunları çözme işi de okulda öğretmene düşmektedir. Öğretmen bazen her öğrenciyi dinlemek zorunda kalabilir ve bu büyük bir hoşgörü ve sabır gerektirecektir. Öğretmenin gösterdiği bu sabrı bazen anne baba bile kendi çocuğuna gösterememektedir.
                İlk okuma- yazma dersinde özellikle en önemli unsurdur sabır. Öğrencilerin okuma yazmayı öğrenmeleri için emek harcamak ve emeğinin karşılığını almayı beklemek. Yazılan yamuk yumuk yazıların düzelmesini beklemek ve düzeltmek için çaba harcamak. Sadece öğretmene düşmez burada görev evde anne ve babaya, okulda öğretmene ve öğrenciye düşer sabırla çalışmak.
                Eğitimde sabır sadece öğretmenin gösterdiği bir duygu değildir. Anne baba da özellikle çocuklarının büyümesini ve geçtiği eğitim evrelerini sabırla takip etmektedir. Veliler,  çocuklarının eğitim hayatlarını bir iple kazak dokur gibi sabırla izlemekte ve çocuklarına destek olmaktadırlar. Özellikle eğitim öğrenciye yapılan bir yatırımdır ve onun karşılığını altın veya dövize yaptığın yatırım gibi hemen alamazsın. Beklemeli ve sonucu görmelisin. İnsan yetiştirmek de bunu gerektirir. İnsanların gelişimini izlemek ve emeklerini karşılığını almak uzun ve zorlu bir yoldur. Bu yolda tökezlediğin zamanlarda olacaktır ya da hızlı koşarak geçtiğin patikalar. Sabır anahtarı devreye girmektedir burada.
                Sabır acıdır ve meyvesi tatlıdır. Ne kadar sabırlı davranırsan o kadar yüksek verim alabilirsin eğitimden. Eğitim ağacındaki öğrenci meyveleri olgunlaştıkça daha da tatlanacak ve sabırla suladığın için yorulacaksın sen öğretmenim. Vakti gelip de dalından düştükleri zaman sabır gösterdiğin eğitimli bireyler tadından yenmeyecek meyve gibi olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder